Eseuri decente

Mila nu pune condiții

image

 Babettes gæstebud/Festinul Babetteiregia: Gabriel Axel, 1987

Două surori dintr-un necunoscut sat nordic aleg sacrificiul și slujirea în locul iubirii conjugale, a aventurii și, de fapt, a tainicului mister al Vieții. Împlinire sau ratare?

„Festinul Babettei” este un film despre o lecție oferită, dar și primită de o servitoare apărută de nicăieri, dintr-o Franță devastată de războiul franco-prusac și de Comuna din Paris. Câștigând 10 000 de franci la loterie, ea investește masiv într-o cină de adio oferită celor două surori, acum deja bătrâne, care o găzduiseră de peste 20 de ani pe Babette, rămasă fără soț și fără copil. Invitații sunt membrii comunității religioase a acelui sat, deja divizați de rivalități meschine după moartea fondatorului comunității – tatăl celor două surori. Toată lumea vine cu gândul de a nu băga în seamă nimic ce ar ieși din schemele lor mentale – nici măcar gustul mâncării. Va fi prezent la cină și ofițerul francez care în tinerețe îi făcuse curte uneia dintre surori. Respins de răceala ei și de diferențele majore dintre viziunea sa și cea a comunității sătești, va alege un mariaj avantajos și strălucirea trecătoare a unei cariere.

Alegoria trece dincolo de un previzibil manifest pro-viață „faină” vs creștinism anti-lume, anti-pasiune etc. Cina Babettei, care se dovedi a fi – în cuvintele ofițerului, care de altfel mai mâncase la restaurantul unde Babette fusese bucătar-șef – o adevărată „idilă”, va topi inimi și va dezvălui ceva din misterul vieții și al fragilității umane. Pe de o parte, spiritualitatea ascetică în care își trăiseră viața surorile își va găsi o blândă corecție: nu doar prin splendoarea gustativă, olfactivă și vizuală, ci și prin sentimentele trezite. Nu există o singură cale a fericirii, și nici a sfințeniei (sau „adică a sfințeniei”). Și orice alegere înseamnă o renunțare. Surorile au respins iubirea conjugală, iar una dintre ele a respins și desăvârșirea talentului său muzical, pentru a se dedica muncii pastorale a tatălui lor. Au rezultat de aici două vieți de slujire, caritate, într-un climat ostil și rece, cu mâncare proastă și un univers uman limitat. Babette, cu cina sa de neuitat, trezește toate dorințele reprimate, toate nostalgiile, toate frazele ce încep cu „și dacă”.

Pe de altă parte, Babette, nemaiavând pe nimeni, își investește de fapt toți cei 10 000 de franci în această cină, alegând, în locul întoarcerii în Franța, poate pentru a fi din nou acea bucătăreasă celebră, să rămână aici, între acești oameni simpli, săraci, pioși. Ea însăși, celebrând prin această cină întreaga splendoare a vieții terestre, îi spune de fapt „Adio”. Viața cu surorile o învățase că această lume nu e totul. De a doua zi, ea alege definitiv privirea către un orizont etern.

Rămâne la sfârșit discursul bătrânului ofițer: „Mila și adevărul s-au întâmpinat, dreptatea și pacea s-au sărutat”, începe el, citând un psalm. „Omul, în fragilitatea sa, crede că trebuie să facă alegeri în această viață. Noi ne temem. Dar nu ar trebui. Alegerea noastră nu are nicio importanță. Va veni un moment în care vom deschide ochii și vom vedea că mila este infinită. Mila nu pune condiții. Tot ce am ales, ne-a fost dăruit. Și tot ce am respins, ne-a fost de asemenea dăruit. Da, am căpătat și ce n-am dorit. Pentru că mila și adevărul s-au întâlnit. Iar dreptatea și fericirea se vor contopi.”

Viața aceasta se mișcă între splendoare și efemer. Oriunde ai merge, pretutindeni curgere de neoprit, frumusețe, dar. Iar indiferent de alegere, oceanul iubirii infinite.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la ianuarie 24, 2018 de şi etichetată .
%d blogeri au apreciat asta: