Eseuri decente

Povestea ursului Wojtek

wojtek4

Ursul Wojtek s-a născut în Iran, în 1942. A fost găsit de o tânără poloneză refugiată acolo după ce reușise să scape dintr-un lagăr sovietic. Mama ursulețului fusese împușcată. Când animalul s-a făcut prea mare, ea l-a dăruit unor soldați polonezi ce făceau parte dintr-o unitate antrenată de armata britanică. Atunci și-a primit și numele. A fost la început hrănit cu lapte praf, apoi cu marmeladă, fructe, miere, sirop. Tot atunci a dezvoltat și o pasiune pentru bere și pentru consumarea țigărilor aprinse, din care însă avea grijă să tragă un fum înainte de a le înghiți

Foarte repede a devenit popular, un fel de mascotă a trupelor poloneze staționate în acea zonă. A rămas cu soldații și i-a urmat pe aceștia în Irak, Siria, Palestina, Egipt. Prezența sa prietenoasă a ridicat moralul celor care se întorceau de la bătălie. Știa să răspundă printr-un salut militar atunci când era salutat. Odată a prins un hoț care se strecurase în depozitul de armament. Probabil că bietul om nu se aștepta să fie întâmpinat tocmai de un urs. Wojtek a fost recompensat cu o sticlă de bere.

A venit apoi timpul campaniei din Italia.354px-Wojtek_soldier_bear.svg Pentru a obține aprobarea transportării lui Wojtek, soldații au fost nevoiți să-l întregistreze cu gradul de soldat în Compania 22 Artilerie. Trupele poloneze au luptat sub comanda britanicilor în bătălia de la Monte Cassino, asaltul asupra portului Ancona și efortul de penetrare a liniei defensive germane. Wojtek a ajutat adeseori cu transportul lăzilor grele de muniție pe teren accidentat. Datorită acestui fapt s-a obținut permisiunea schimbării siglei companiei cu un desen ce îl reprezintă pe Wojtek cărând un obuz de artilerie.  În rest, locuia cu oamenii în corturile de campanie sau într-o cutie de lemn.

După război a ajuns în Scoția, unde câteva unități poloneze rămăseseră pentru o vreme după război. Soldații care avuseseră grijă de el s-au despărțit de el, dar câțiva aveau să-l viziteze după ani de zile. A fost luat în grija grădinii zoologice din Edinburgh, unde a devenit principala atracție. A murit în 1963. Știrea a circulat în presă, iar peste ani diverse sculpturi și plăci memoriale a fost ridicate la Edinburgh, Londra, Ottawa. O statuie va fi ridicată și la Cracovia.

Wojtek este o manifestare a frumuseții tainice, originare, încă prezente discret în lumea noastră. Este și semnul frumuseții viitoare: într-un timp al barbariei dezlănțuite, Wojtek a arătat că acest întuneric se va pierde pe vecie în mângâierea luminii neînserate.

Şi a fost în pustiu patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Şi era împreună cu fiarele şi îngerii Îi slujeau. (Mc. 1, 13)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Octombrie 2, 2013 de şi etichetată .
%d blogeri au apreciat asta: