Eseuri decente

Joy of life (I)

The Postman Always Rings Twice (1981)

The Postman Always Rings Twice, regia: Bob Rafelson, 1981

„Nu există domeniu în care argumentul spațiului vital, individual de data aceasta, să fi avut mai mult succes decât în dragoste, așa cum o cultivă Occidentul. De un secol încoace, toate romanele ilustrează, cu atât mai puțină artă cu cât găsesc mai multă complezență în a propune aceasta, teoria dreptului pasiunii: „O femeie aparține de drept bărbatului care o iubește și pe care ea îl iubește mai mult decât viața, și nu există uniuni pe veci legiuite decât cele care sunt comandate de adevărata pasiune” (Stendhal). Cântecul spune, mai simplu, că „totul este permis atunci când iubești”.

În morala pe care o practică acum contemporanii noștri, forța amorului primează asupra dreptului jurământului. Însă o asemenea punere a problemei zdruncină lumea. Căci dacă ataci în forul cel mai lăuntric al ființei sensul alianței jurate înseamnă să pregătești patul pentru o etică a barbarilor. Să-i iei vecinului femeia sau pământurile pentru că ai descoperit dintr-odată că asta e „vital” și pe urmă să justifici asemenea acțiune doar prin violența dorinței înseamnă o aceeași singură uzurpare. Imperialismul totalitarilor traduce în politică aceleași principii pe care se întemeiază anarhia în moravurile noastre private.

Ceea ce deosebește dragostea în secolul nostru, ceea ce ar trebui să-i descalifice în mare număr pe cei care se prevalează de ea, este tocmai această nuanță de obsesie și ușurința cu care se arată că i se cedează. E o ușurință sinistră în a te mărturisi învins, în a te recunoaște iresponsabil, s-ar zice chiar în a te lăuda cu asta. În alte vremuri, oamenii se apărau, le era rușine să-și piardă controlul asupra lor înșiși. Asta însemna să pierzi totul sau, și mai rău, era ceva prost văzut de ceilalți. Astăzi, obsedatul se face el însuși interesant. Toți romancierii îl studiază. Departe de a se lupta împotriva unei pasiuni care se ivește, se nădăjduiește, se provoacă febra acestei pasiuni: și asta ar însemna să trăiești.

În nici o altă parte omul nu se înșală mai abitir în ce privește motivările sale și nu se mulțumește mai bine cu sofisme cusute cu ață albă. În nici o altă parte masochismul și egoismul strâmt nu se înveșmântează cu mai mult succes cu aparențele sacrificiului(…) Dacă din mânie, din orgoliu, din invidie, din egoism, din prostie sau din lașitate ați făcut să sufere o ființă, veți putea simți remușcări și dorința de a îndrepta greșeala. Dar, dacă o faceți din „dragoste”, nimic nu vă oprește, chiar dacă o faceți să sufere de zece ori mai mult pe acea ființă. Vedeți răul, îl deplângeți, fără îndoială, dar „sincer”, irezistibil, vă simțiți în dreptul dumneavoastră! Or, la punctul acesta dragostea devine de nedeosebit de egoism și chiar de ură. Nu numai că luciditatea este aici mai rară și mai dificilă decât în orice altă pasiune, dar este pe deasupra și complet inutilă. „Văd foarte bine răul pe care-l fac și suferințele pe care le provoc, dar ce pot să fac?” Puținul, acel aproape nimic care s-ar putea face – ar trebui însă, pentru a face ceva, sprijinul fără rezerve al unei morale dure, al unor moravuri intransigente, al unei credințe mai puternice decât viața. Ar trebui un criteriu permanent pentru a califica drept egoism, ură sau maladie psihică orice dragoste ale cărei roade sunt amare, privând-o astfel imediat de drepturile sale absolute. Dar noi avem o morală „romantică”, exaltăm pasiunea „fatală”; și cu asta, ne-am pierdut și ultima șansă, mică, de libertate care ne mai rămăsese.”

Denis de Rougemont, Partea diavolului

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Iulie 13, 2013 de şi etichetată , , , .
%d blogeri au apreciat asta: