Eseuri decente

Torța

mikhail-nesterov-harrowing-of-hell-undated

Mihail Nesterov, Coborârea în iad, 1895

„Dacă ar exista o singurătate în care n-ar mai putea pătrunde nici un cuvânt al altuia, în stare să schimbe situația în care ne aflăm; dacă ar exista o părăsire atât de profundă, încât n-ar mai ajunge până la noi nici un „tu”, atunci am avea de-a face cu adevărata, totala singurătate și groază pe care teologul o numește „iad”.

În realitate, un lucru este sigur. Există o noapte în părăsirea căreia nici o voce nu pătrunde; există o ușă pe care putem păși doar singuri; poarta morții. Orice teamă din lume este, în ultimă instanță, o teamă de această singurătate. Plecând de aici, putem înțelege motivul pentru care Vechiul Testament are un singur cuvânt pentru a desemna iadul și moartea; cuvântul scheol. În fond, ambele reprezintă același lucru. Moartea reprezintă singurătatea prin excelență. Însă acea singurătate în care iubirea nu mai poate pătrunde este iadul.

Astfel, am ajuns înapoi la punctul de la care am plecat, la articolul de credință despre coborârea la iad. Acest articol de credință, pornind de la considerentele de mai sus, ne confirmă că Hristos a pășit pragul porții ultimei noastre izolări; că, prin patima sa, a coborât până în abisul părăsirii noastre. Acolo unde nici o voce nu ne mai poate găsi, acolo se află el. Astfel, iadul a fost învins, sau, mai exact, moartea, care mai înainte era iad, nu mai există. Moartea și iadul nu mai reprezintă unul și același lucru, deoarece în mijlocul morții se află viața, deoarece dragostea sălășluiește în mijlocul ei. Acum doar izolarea voită mai constituie iad sau, așa cum ne spune Biblia, o a doua moarte. (cf. Ap 20, 14). Dar moartea nu mai este calea care duce la singurătatea de gheață, porțile scheol-ului au fost deschise.”

Joseph Ratzinger, Introducere în creștinism, 1968.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Aprilie 18, 2013 de şi etichetată .
%d blogeri au apreciat asta: