Eseuri decente

Oglindă, scară, lumină

Muzică pentru o casă goală. Abia ai sosit. Câteva haine odihnindu-se într-un colț. O cană cu puțin ceai. O ordine calmă, tăcere, ticăit de ceas. Pentru tot restul vieții.

Muzică pentru o seară, în pasajul de la Unirii. Multă lume, într-un flux cenușiu. Un bătrân – poate un om al străzii, poate un bunic uitat- e blocat într-o poziție neobișnuită: e cocoșat și are mâna întinsă spre bocanci. Probabil că vrea să își lege șireturile. Dar, Doamne, nu se mai poate mișca, e imobilizat. Nimeni nu observă. Simt un val de emoție și apăsarea unei clipe eterne de singurătate. Trec câțiva puști în fugă, îl ating în treacăt și urlă: „Tataie, te caută moartea pe acasă…” Dar un tânăr se oprește, îl atinge pe umăr, îi vorbește, încearcă să îl privească în ochi. Apoi se apleacă și îi leagă șireturile. „…nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor.” (Mc 1,7)

Muzica unui „Te iubesc” spus de un tată. O poveste de la „Hospice- Casa Speranței”, centrul de îngrijire paliativă. Un băiețel în vârstă de zece ani se află în ultimele clipe ale vieții. Fusese deja resuscitat de mai multe ori, dar trupul lui e obosit de durere. Nu se teme. Spune că vede o scară ce duce undeva în sus. Dar vrea ca tatăl lui să-i mai spună „te iubesc”. Psihologul de la Hospice îi cheamă pe părinții împietriți de durere și le cere să îl ia fiecare de câte o mână. Tatăl găsește puterea și îi spune copilului: „Te iubesc”. Și băiețelul trece dincolo.

Muzica unei fete din Varșovia. Locuiește singură, doar cu o pisică. Muncește, călătorește și îi place să le descrie oamenilor senzațiile specifice fiecărui loc: mirosul de la Bruxelles, melodiile Alpilor, muzica din Berlin. Caută voluntari pentru o organizație care se ocupă cu integrarea în societate a oamenilor cu deficiențe de vedere. Are mulți prieteni, iubește viața și îi întărește în speranță pe cei din jur.

Și este oarbă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Noiembrie 17, 2012 de şi etichetată , .
%d blogeri au apreciat asta: