Eseuri decente

„The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceausescu”, BBC, 2002

Imensa rusine, infinita durere. O istorie rusinoasa, un taram uitat de lume, in care balanta a fost mai mereu inclinata de partea raului.

Poate pentru prima data, Corneliu Vadim Tudor, in stilul sau cinic si aberant, a avut dreptate: „Ce vreti sa faceti dumneavoastra prin emisiunea asta? Vreti sa-l demitizati? Vreti sa-l impuscati a doua oara? Ceausescu a fost un mare om al istoriei acestei tari, si ar fi bine sa o intrebati pe regina Angliei, pe distinsa doamna Elisabeta a II-a, de ce s-a plimbat cu el in caleasca. Pentru ca daca ea nu se plimba cu el in caleasca si nu-i dadea cele mai inalte ordine ale imperiului britanic, nici noi, amaratii de pe malul Dambovitei, n-am fi stiut ce anvergura istorica are Nicolae Ceausescu.”

Sinistrul personaj zambeste cu inteles: stie foarte bine cat de mare a fost victoria romanasilor, a vlahilor prieteni cu codrii, a opincarilor, atunci cand s-a reusit umilirea reginei si a intregului guvern britanic in 1978. Explicatiile si ironiile britanicilor din film sunt tardive si ipocrite. Ei, in frunte cu regina, au comis una dintre cele mai rusinoase fapte din istoria monarhiei britanice- legitimarea unui dictator dement si ingroparea si mai adanca a celor care inca mai sperau. De aceea, poate, politica are putine in comun cu crestinismul sau cu oricare alt sistem religios sau de norme etice: politica, nu-i asa, inseamna sa faci compromisuri si sa aperi interesul national. Dar crestinul adevarat va demasca intotdeauna incalcarea demnitatii umane, chiar daca este vorba de un strain si chiar daca acest gest vine impotriva limitatului interes national.

O reamintire a absurditatii acestei lumi desfigurate de pacat, a caracterului conditionat al oricarei actiuni de catre insasi natura umana. Si, pentru noi, cei uitati, o redeschidere a ranilor. Am reusit sa concuram cu ocupantii straini la distrugerea acestei tari si a diferitelor tipuri de alteritate ce inca mai existau in aceste locuri in 1918. Dupa 90 de ani de la „realizarea visului milenar”, ne gasim uniti, omogeni etnic si religios, dar uratiti, salbaticiti, cu mainile scaldate in sange, cazuti in desertul unei iremediabile tristeti.

Anunțuri

Un comentariu la “„The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceausescu”, BBC, 2002

  1. narcis
    Decembrie 23, 2010

    just…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Decembrie 23, 2010 de şi etichetată , , , .
%d blogeri au apreciat asta: