Eseuri decente

„Viata cu un idiot”, R: Andryi Zholdak. Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu

Un spectacol dezolant, o experienta dureroasa. Ar trebui sa fie o poveste despre o iubire imposibila, despre lipsa de sens a vietii moderne (ce noutati…); apare si un inger pazitor neputincios, in final invins.

Poate ca stridenta, grotescul, disolutia sunt cautate, dorite de regizor. Vorbind despre incoerenta prin incoerenta. E si asta o varianta. Cert: se urla foarte mult, boxele sunt aproape sparte de zgomot; intertextualizari deja banale (Tarantino, Natural Born Killers, Radiohead- „Creep”), sunt lungi momente in care personajele sunt complet isterice; murdarie, certuri, racnete, muzica violenta, imagini distorsionate, fecale in farfurie, masturbare. Inca o piesa ca asta pe fondul unei raceli delirante si o sa ma smintesc.

Repertoriul teatrului din Sibiu incepe sa devina repetitiv prin insistenta pe adaptari moderne, iconoclaste. Incep sa tanjesc catre teatrul victorian cu actori care declama rigid in mijlocul unui decor baroc. Nu am vazut vreo piesa cu adevarat mare- poate cu exceptia unui „Faust” care poate pacali prin grandoare-; doar un Shakespeare infantilizat si destule povesti despre „morala burgheza/protestanta”, iubiri imposibile-psihotice; spirale catre disolutia finala a subiectului. Fatada: sex, obscenitate, mizerie, desfigurare, urlet. Peter Brook: nu am vazut vreo piesa, dar am senzatia ca acel tip de minimalism tipic modern pe care il propune poate fi acceptat ca instrument de distilare a experientei, emotiei, sensului. Ceea ce se intampla uneori la Sibiu, nu.

P.S. Teatrul bucurestean are nevoie de Ofelia Popii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Decembrie 13, 2009 de şi etichetată , , .
%d blogeri au apreciat asta: